Η δραστηριοποίηση μιας επιχείρησης στο διαδίκτυο (που λειτουργεί ήδη στις φυσικές αγορές) είναι στρατηγική απόφαση που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ξεχωριστά από την υπόλοιπη επιχειρησιακή στρατηγική αλλά να εντάσσεται και να συνεργάζεται με αυτήν.
Η δικτυακή παρουσία μέσω ενός δικτυακού τόπου και η διεξαγωγή ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως έργο τεχνολογίας αλλά ως επιχειρησιακή τακτική που υποστηρίζει και υποστηρίζεται από την στρατηγική Marketing της επιχείρησης.
Εδώ παρουσιάζουμε συνοπτικά τις καλύτερες πρακτικές για την αξιοποίηση ενός τουριστικού ιστοτόπου. Σύµφωνα µε τον Birgit (2000), «τρεις κρίσιµοι παράγοντες µπορούν να αναγνωριστούν ως βασικοί για την επιτυχία ενός συστήµατος τουριστικής πληροφόρησης. Η ποιότητα στην πρόσβαση, η ποιότητα στο περιεχόµενο και η ικανότητα στη διαµόρφωση του όλου συστήµατος».
Με τον όρο «ποιότητα στην πρόσβαση» αναφερόµαστε στο πόσο εύκολα ή άνετα µπορεί ο καταναλωτής να συγκεντρώσει πληροφορίες από διάφορες πηγές. Αναφερόµαστε, δηλαδή, στο πόσο καλά σχεδιασµένος είναι ένας ιστοτόπος, στον τρόπο πλοήγησης µέσα σε αυτόν, στη γενικότερη εµφάνιση των ιστοσελίδων, στην ποιότητα των εικόνων, στην απλότητα της δοµής των ιστοσελίδων, στην χρηστικότητα και σε άλλα στοιχεία. Η ποιότητα στο περιεχόµενο επικεντρώνεται στην ποιότητα της on-line πληροφορίας, η οποία θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και ευανάγνωστη, ενηµερωµένη µε τα πιο σύγχρονα δεδοµένα και αξιόπιστη. Η πληροφορία αυτή µπορεί να διατίθεται σε κάθε είδους µορφή, όπως κείµενο, γραφικά και εικόνες, ήχοι και βίντεο.
Το πρώτο βήµα για τη δηµιουργία ενός αποδοτικού, από πλευράς κέρδους, δικτυακού τόπου αποτελεί η διαφήµισή του. Τι κέρδος θα είχε µια επιχείρηση µε µια ιστοσελίδα την οποία δεν επισκέπτεται σχεδόν κανείς; Ορισµένοι τρόποι (όχι οι μόνοι) για να πραγµατοποιηθεί αυτή η διαφήµιση/προώθησή του είναι :
Επιπλέον, αξίζει να τονισθεί και η σειρά κατάταξης της ιστοσελίδας σε γνωστές µηχανές αναζήτησης, όπως το Google και η Altavista, καθώς και η συµπερίληψη σε καταλόγους (directories), όπως το Open Directory Project και το Yahoo! κλπ. Εδώ απλώς αξίζει να αναφέρουµε ότι όσο πιο υψηλή θέση έχει µια ιστοσελίδα, τόσο πιο πιθανό είναι να βρεθεί στις πρώτες σελίδες των αποτελεσµάτων που επιστρέφουν οι µηχανές αναζήτησης, για κάποιο ερώτηµα που τέθηκε από χρήστη.
Λαµβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου κοιτάζουν µόνο τις πρώτες σελίδες αποτελεσµάτων της αναζήτησης, καταλαβαίνουµε τη σηµασία της επίτευξης καλύτερης θέσης για την ιστοσελίδα µιας επιχείρησης. Παράδειγµα: Οι περισσότεροι χρήστες που επιθυµούν να βρουν πληροφορίες για τις διακοπές τους θα δώσουν στη µηχανή αναζήτησης λέξεις, όπως «διακοπές», «ξενοδοχεία», «τουρισµός» κλπ., και θα περιµένουν από αυτήν να τους εµφανίσει τις διευθύνσεις σχετικών ιστοσελίδων. Είναι, δηλαδή, σίγουρο ότι η πλειοψηφία των χρηστών δεν θυµάται τις ακριβείς ηλεκτρονικές διευθύνσεις ιστοσελίδων, ακόµα κι αν τις έχει επισκεφτεί στο παρελθόν.
O σκοπός του ιστοτόπου είναι η εδραίωση της διαδικτυακής εικόνας του ξενοδοχείου, η παροχή υψηλής ποιότητας και επαρκούς ποσότητας πληροφοριών στους υποψήφιους πελάτες με αντικειμενικό σκοπό την on-line κράτηση. Επίσης ο ιστοτόπος θα παρέχει πληροφορίες τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο ξενοδοχείο, γενικότερες πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή, ανακοινώσεις κ.α.
What not to do
Απο άποψη χρηστικότητας πιστεύουμε ότι θα πρέπει στην Home page οπωσδήποτε να αποφευχθεί Flash εισαγωγή γιατί καταστρέφει την γενική χρηστικότητα του site ανεπανόρθωτα.
Τοποθέτηση του κουμπιού «Book now» σε κραυγαλέα θέση υποδηλώνει την προσήλωση της επιχείρησης στο κέρδος παρά στον πελάτη, κάτι που μειώνει την αποτελεσματικότητα του ιστοτόπου.
Ανωνυμία ή απλές εταιρικές ταυτότητες (π.χ. Corporate Sales Manager) χωρίς την αναφορά σε φυσικά πρόσωπα μειώνουν την εμπιστοσύνη των υποψήφιων πελατών στην επιχείρηση.
Γενικότερα ο επισκέπτης δεν πρέπει να αισθάνεται καμία πίεση ή υποκίνηση από την επιχείρηση για να προχωρήσει στην διαδικασία του Booking. Αυτό (η εμπιστοσύνη) θα πρέπει να προκύπτει μέσα από τον πληροφοριακό πλούτο και σαφήνεια, την καθαρότητα του σχεδιασμού και την ευρύτερη εταιρική κουλτούρα που θα πρέπει εμμέσως να αποδοθεί και στον ιστοτόπο.
Κοινές παρανοήσεις σε σχέση με το e-commerce