Να ξυπνήσει στις 3.30 το πρωί ήταν δυσβάσταχτο ακόμη και για τον Allan Hall που το καθημερινό πρωινό ξύπνημα στις 6:30 τον ευχαριστούσε και του προκαλούσε ένα αίσθημα ευδαιμονίας και φρεσκάδας. Ο Allan είναι λέκτορας πληροφοριακών συστημάτων στο Victoria University του Wellington στην Νέα Ζηλανδία και expert στo interface design critical εφαρμογών πληροφορικής. Ο λόγος αυτού του πρωινού ξυπνήματος ήταν ότι είχε να συζητήσει με τον συνεργάτη του Garcio Terneo ερευνητή του Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου του Santiago που βρίσκεται στη Χιλή και την Carol Frein σχεδιάστρια διαδραστικών εφαρμογών της Northern Star Inc. που εδρεύει στην Βόνη. Η συνάντηση θα γινόταν μέσω μιας κλειστής teleconference διαδικτυακά και αφορούσε στις τεχνικές προδιαγραφές ενός κοινού project σχετικά με την ψηφιακή απεικόνιση της επικινδυνότητας των όλο και πιο συχνών ακραίων καιρικών φαινομένων που έπλητταν τις παράκτιες περιοχές στα βόρεια του Κόλπου του Μεξικού. Λόγω της μεγάλης διαφοράς ώρας των τόπων που ζούσαν είχαν συμφωνήσει να κάνουν μερικές αμοιβαίες παραχωρήσεις από το καθημερινό τους ωράριο δύο φορές κάθε μήνα ώστε να μπορούν να συντονίζονται πάνω στην υλοποίηση του project που συγχρηματοδοτούσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και το National Oceanic and Atmospheric Administration των Η.Π.Α. (NOAA). Αν και χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και άλλα εργαλεία συντονισμού μέσω του web για την μεταξύ τους επικοινωνία, ήθελαν μια face to face επικοινωνία για να συντηρούν παράλληλα και τις προσωπικές και άμεσες σχέσεις που αναπτύσσονταν πάνω στο project.
Το παραπάνω σκηνικό μπορεί να αποτελούσε σκηνή φουτουριστικής ταινίας της δεκαετίας του 70, όμως σήμερα αποτελεί ένα τρόπο εργασίας που χιλιάδες άνθρωποι στον δυτικό κόσμο έχουν υιοθετήσει. Η σχετικά νέα αυτή μορφή απασχόλησης χαρακτηρίζεται ως «τηλεργασία» και στην ουσία αναφέρεται σε οποιοδήποτε τύπο εργασίας περιλαμβάνει ηλεκτρονική επικοινωνία ή/και επεξεργασία πληροφοριών χρησιμοποιώντας έναν τηλεπικοινωνιακό τρόπο διασύνδεσης µε έναν απομακρυσμένο εργοδότη ή πελάτη για την ανάθεση και παράδοση της εργασίας. Πρόκειται λοιπόν για εργασία η οποία διεκπεραιώνεται από απόσταση µε τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και διανέµεται µέσω δικτύων υπολογιστών και κυρίως µέσω του διαδικτύου.
Έννοια, οριοθέτηση και μια προσπάθεια ορισμού της τηλεργασίας
Η έννοια της εργασίας στις σύγχρονες κοινωνίες μπορεί να γίνει αντιληπτή με τον προσδιορισμό της στα πλαίσια δύο βασικών παραμέτρων: της αμοιβής για την εκτέλεση της εργασίας και τον χώρο απασχόλησης. Ίσως μάλιστα δίνοντας έμφαση στον τρέχοντα ορισμό λέξεων όπως η εργασία, μπορεί να ειπωθεί ότι ο απλός ορισμός που χαρακτηρίζει την εργασία είναι: “η αμειβόμενη καταβεβλημένη προσπάθεια που αποσκοπεί στην παραγωγή έργου”.
Σύμφωνα με τα πιο πάνω, η εργασία δεν ταυτίζεται απόλυτα με το χώρο απασχόλησης και επομένως μπορεί να διατυπωθεί καλύτερα ο ορισμός της τηλεργασίας ως: “η μορφή εργασίας, όπου το παρεχόμενο έργο ή υπηρεσία προσφέρεται από απόσταση με τη χρήση των τεχνολογικών μέσων της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών” (ΤΠΕ).
Το πλήρες άρθρο αναλυτικά με παραπομπές και βιβλιογραφικές αναφορές παρέχεται σε μορφή pdf εδώ.